2020-11-29 10:31:33• hírek • Fizetett tartalom

Nagy Szabolcs: mi kell döntsünk a sorsunkról

 

Hetek óta tart már országos szinten az online oktatás. Szatmár megyében több ezer diáknak kell nap mint nap a képernyők elé ülni és így kapcsolódni az órákhoz. Feltéve, hogy van képernyő, van internet és van villanyáram a lakásban. Az RMDSZ már hónapok óta hangsúlyozza, hogy azokon a helyeken, ahol nem szükségszerű, ott az iskolákat nem kellene bezárni, hiszen a számok azt igazolják, az iskolák nem váltak gócpontokká. Nagy Szabolcs, az RMDSZ Szatmár megyei képviselőjelöltje szerint nemcsak a diákokra és a pedagógusokra, de a szülőkre is kemény feladatot ró az online oktatás. 

 

Mi volt az RMDSZ-nek a tanügyi kérdésre vonatkozóan és az online oktatás ügyében az elképzelése?

A szakértők is azt mondják, hogy ez nehéz, de látjuk ezt mi szülők is, hogy nehezen kivitelezhető, hiszen munkahelyeink vannak, időben nehezen összeegyeztethető, hogy ott legyünk a gyermekek mellett. Főleg az elemi osztályos diákok igénylik azt, hogy üljön mellettük egy felnőtt az online oktatás idején. Nekem is két elemi osztályos kislányom van, saját bőrömön tapasztalom az online oktatás miatti nehézségeket. Bizony nem könnyű feladat megszervezni azt, hogy legyen mellettük felnőtt, amikor időm engedi, én is megpróbálok segíteni nekik, de bevonjuk a nagyszülőket is a tanulásba. Mi szerencsés helyzetben vagyunk a nagyikkal és hálásak is vagyunk nekik, egyrész mert vigyáznak a gyerekekre, másrészt mert veszik az akadályokat és megbirkóznak a számítástechnika és az online világ nehézségeivel. Ők is nap mint nap tanulnak és tanítanak. Ugyanakkor nem csak az órák idején van ránk, szülőkre szükség, hiszen a pedagógusok által kínkeservesen leadott anyagokat nekünk kell segíteni beágyazódni a gyermekeknél a mindennapokban. Nem hiszem, hogy erre mi, szülők fel lennénk készülve.

Az elmúlt napokban több olyan pedagógussal is beszéltem, akik elmondták: azért választották annó ezt a pályát, hogy oktassák, tanítsák, neveljék a gyermekeket, mi pedig merjük rájuk bízni gyermekeinket és én úgy gondolom, ezt a bizalmat, ezt a tiszteletet most is megérdemlik, hiszen nekik sem könnyű ez a helyzet. 

Úgy a szülők, mint a pedagógusok azt mondják: miért nem készült fel a kormány a nyári szünidő alatt az online oktatásra? Mi az RMDSZ álláspontja ebben a kérdésben?

A kormány ugye úgy záratta be az iskolákat és küldte haza a diákokat, hogy sem ők, sem a pedagógusok, de az online oktatást lehetővé tevő rendszerek sem voltak erre felkészítve technikailag. Hogy miért nem, erre a mai napig nem kaptunk konkrét választ, a kormány és a tanügyminiszter folyamatosan hárít ezzel kapcsolatban. A beígért táblagépek a mai napig nem érkeztek meg a rászoruló diákokhoz, talán decemberben megkapjuk ezeket. Bár már ott tartunk, hogy hisszük, ha látjuk… Egy többgyermekes családban nagy terhet ró a szülőkre technikailag és anyagilag is ez a rendszer, hiszen nagyon nehéz megteremteni minden, a hatékony online tanuláshoz szükséges feltételt. És itt nem feltétlenül csak a technikai eszközökre gondolok, de arra is, hogy egy több gyermekes család hogyan tud helyet biztosítani minden gyerek számára a nyugodt tanuláshoz? Nekünk két gyerekkel például komoly logisztikát jelent úgy beosztani a lakásunkat, hogy a lányok ne zavarják egymást a tanulásban. És akkor még nem beszéltünk azokról az esetekről, mikor a gyerekek mellett a szülő is otthonról kell dolgozzon, ami valljuk be, online oktatás mellett komoly próbatétel. Bukarestből mindez nem tűnik olyan nehezen kivitelezhetőnek, mint a való világban minden egyes családban. Nem hiszem, hogy ez egy helyes döntés, nekünk pedig nem szabad ezeken a tényeken átsiklanunk. 

Miért szeretné az RMDSZ, hogy megnyissák az iskolákat?

Az RMDSZ úgy gondolja, hogy elsősorban az elemi osztályokban fontos a fizikai jelenlét az iskolákban ahhoz, hogy hatékonyan sajátíthassák el a tudást, a tananyagot. Az elmúlt hónapokban úgy láttuk és a számok is ezt bizonyították, hogy az iskolák nem váltak fertőzési gócokká. Mi, az RMDSZ csapata továbbra is azt kérjük, hogy azokon a településeken, ahol ez lehetséges, ott nyithassanak meg legalább az elemi iskolák, és hogy erről ne központilag, hanem helyi szinten születhessenek meg a döntések. Ahogyan a kormány ősszel a megyei és helyi önkormányzatokra ruházta át az iskolanyitás felelősségét és jogát, úgy most is helyi szinten születhessenek meg ezek a döntések. Kérjük továbbá, hogy ne vegyék el sem az iskoláktól, sem pedig a szülőktől és a gyerekektől a döntés lehetőségét és azt, hogy felelősségteljesen, de hatékonyan tanulhassanak. Ezt kérjük mi, az RMDSZ a kormánytól.

Több hátrányos helyzetű család van, sajnos vannak olyan helyek, ahol még villanyáram sincs nemhogy internet vagy számítógép. Ezek a gyerekek most teljesen kimaradnak az oktatásból.

Én azt látom, hogy a tanügy és az oktatás kérdése minden szülőt és felelős pedagógust foglalkoztat. Szomorú, hogy nem dönthetünk saját sorsunkról, helyettünk bukaresti bürokraták döntenek. Ez egy nagyon visszás helyzet, hiszen Bukarestben nem ismerik a Szatmár megyei helyzetet, nem ismerik gyermekeinket és nem is foglalkoztatja őket a kérdés, hogy mennyire lesznek sikeresek például anyanyelv vagy matematika terén, hogyan tanulnak meg írni, olvasni. Nekik csak statisztikai adatok a gyermekeink. Az RMDSZ ezért küzd a döntés jogáért, hiszen nagyon nem mindegy, hogy gyermekeink milyen jövő elé néznek. A kormány eddigi döntései teljesen átgondolatlanok, nem lehet látni a hatásukat és ez nagyon veszélyes. Én azt látom, hogy Erdély-szerte a szülők szeretnének megfelelni ezen a téren is, feláldoznak nagyon sok mindent, munkahelyről hiányoznak, csak azért, hogy gyermekük megfelelő oktatásban részesüljön. A pedagógusok igyekeznek színessé és tartalmassá tenni az online oktatást, minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a gyerekek ne maradjanak oktatás nélkül ebben a nehéz időszakban sem. Viszont ők azok, akiket nem kérdeznek meg az ország vezetői, ők azok, akik nem dönthetnek oktatási kérdésekben. Mi azért szeretnénk a parlamentben dolgozni, hogy a minket érintő kérdésekről helyileg, mi dönthessünk és ne mások akaratának, szeszélyének legyünk az áldozatai.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: